Mi a különbség a whisky és a whiskey között?

Ez az egy betű nem csak a származás, hanem a lepárlási folyamatok tekintetében is hatalmas különbséget jelent kedvenc italunk létrehozásában. Gyakran kérdezik, hogy hogyan írjuk az eseményeket, ezért úgy gondoltuk, hogy megnézzük, milyen etimológia áll az eltérés mögött.
Mi a különbség a whisky és a whiskey között?

Mi a whisky?

Először is, a whisky a Skóciából származó termékek hagyományos elnevezése. A kanadaiak, az indiaiak és a japán gyártók a "whisky" írásmódot részesítik előnyben, mert ők is a skót gyártási módszert utánozzák.

Mire vonatkozik a whiskey?

Tehát hol alkalmazható az "e" betű? Ha a whisky Amerikában és Írországban készül, akkor jó eséllyel "e" betűvel írják, hogy a konvenciót megtartsák.

Nem csak a helyesírás különbözteti meg őket egymástól, ugyanis van néhány más megkülönböztető jegy is, amelyek a különböző módszerek között is eltérnek. A skót és az amerikai whiskyket általában kétszer desztillálják, míg az ír whiskyt háromszor desztillálják - így a termék valamivel lágyabb és könnyedebb lesz. Az ír és az amerikai whiskey hagyományosan potstillereket használ a párlat lepárlására, míg a whisky előállításához különböző formájú és méretű lepárlóberendezéseket használnak. Skóciában az árpát tőzeggel szárítják, míg a whiskyben fát és különböző tüzelőanyagokat használnak, ami hatással van az ízre.

Bármely elkészített ital lényege azonban a nyersanyagokban rejlik. A skótok a legtöbb előállított whiskyben malátázott árpát használnak, Írországban azonban ez nem így van. A malátázott árpa mellett más gabonaféléket is kevernek hozzá. Ez a gabonából készült whisky alkalmas a keverésre, és történelmileg olcsóbb keverékeket készítettek belőle. Amerikában az új telepesek az eltérő éghajlat és talajviszonyok miatt kénytelenek voltak más alapanyagokat használni a whisky előállításához. Nem mindig állt rendelkezésre egyetlen gabona sem, így a keverési folyamatba kezdték bevezetni a keverékeket. Idővel ezek a különböző gabonakeverékek receptjei úgy alakultak ki, hogy ma már az amerikai whisky nagyon kevés hasonlóságot mutat a skót vagy ír whiskyvel.

Az alkohol káros az egészségre. Whisky csak 18 éven felüliek számára fogyasztható.

Kapcsolódó cikkek

Filléres konyha, avagy hogyan spóroljunk a főzéssel?

Filléres konyha, avagy hogyan spóroljunk a főzéssel?

Aki háztartást vezet, az pontosan tisztában van azzal, hogy a bevásárlásra, konkrétan pedig az élelmiszer beszerzésére szánt keretösszeg napjaink egyre emelkedő árai mellett igencsak nehezen tartható.

Az édesburgonya és az édességek

Az édesburgonya és az édességek

Hogyan készítsünk finom és egészséges édességeket édesburgonyával.

3 konyhai trükk, amit ismerned kell

3 konyhai trükk, amit ismerned kell

Az alábbi konyhai trükkök sokat segíthetnek neked is a konyhában!